Rosii si plosnite (3)

(Continuare de aici)

Am hotarat sa nu mai cultiv rosii si sa observ – poate totusi pleaca plosnitele daca nu mai au ce manca? As, n-au plecat, s-au reorientat spre mere (prune n-aveam, cadeau toate) si piersici. Asa ca embargoul pe rosii a continuat cativa ani la rand, fara rezultate deosebite; n-avea rost sa mai cultiv rosii doar pentru ele. Vecinii cultivau, totusi. Intrebam daca nu le mananca plosnitele, “nu, ca le stropeste sotul cu ceva”. Unii aveau pe poarta un carton pe care scrisesera cu pixul “VAND ROSII BIO”, dar acolo recunosc ca n-am intrebat cum fac sa scape de plosnite; poate totusi nu erau stropite cu nimic. (Certificare bio sigur n-aveau, nici nu erau mutati acolo de doi ani.) Familia mea era cam nemultumita, de ce nu cresc rosii si sa le „stropesc cu ceva” si eu, e mai bine sa iau din piata unde nu stii cat de „stropite” sunt si cu ce si daca respecta cineva instructiunile privind siguranta consumului?

Problema parea destul de lipsita de solutii (pentru mine, vreau sa zic). Citisem pe Internet in diverse locuri ca insectele astea n-au dusmani naturali si chiar credeam asta si nu stiam cum sa scap de ele. De stropit cu otravuri chiar nu voiam si nici acum nu vreau, otraveasca-ma altii, de ce sa-mi bat tot eu capul si cu asta?

Pe urma am gasit postarea Armeriei despre tahinide si mi-a mai venit inima la loc: au dusmani cat se poate de naturali! Si am mai aflat de la ea si multe alte lucruri pe care nu le stiam.

Povestea e in desfasurare, aici am scris doar cum a inceput. („Cine ridica armele sa nu se laude ca cel ce le pune jos.” 🙂 ) Probabil n-o sa scap rapid de plosnite printr-un miracol, dar am aflat ca exista un mod ecologic de abordare a problemei si invat sa-l folosesc.

(Pot doar sa va spun ca:

– de-asta erau gogonelele mele „emotionante”: nu stiam daca ajung sau nu sa se coaca;

– anul asta au fost mai putine plosnite ca in alti ani, s-au stricat pana acum, din cauza plosnitelor, doar doua rosii mai imprudente; inca mai am rosii – bune – in gradina, si au fost si ceva salate in vara asta. 🙂 )

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s